Berättarkafé på Bokmässan Bodil

Först till kvarn, var det som gällde när Bokmässan Bodil i Östersund bjöd på Berättarkafé. De tio platserna som fanns till förfogande blev snabbt upptagna. Arrangörerna Region Jämtland/Härjedalen och Östersunds bibliotek hade förberett på allra bästa sätt. På det stora runda bordet fanns både kaffe och kaka.

Ordfördelaren Ulla gjorde en kort presentation av föreningen Liv i Sverige och vikten av det muntliga berättandet och de regler som finns för att skapa ett bra Berättarkafé. En hel rad teman räknades upp som exempel för att inspirera deltagarna. Dock med betoning att alla ämnen var tillåtna.

Deltagarna, som var mycket pratglada, valde genomgående olika vinklingar och situationer av ett icke föreslaget tema som i efterhand skulle kunna kallas ”kontakt.”

Under den timme som följde fick vi ta del av bland annat, glädjen och lyckan att vara pensionär, att äga sin tid, att promenader skapar bättre kontakter än cykelturer, knep för nyinflyttade, vad som kan hända när man går utanför den trampade stigen, barnet som inte förmådde tala på grund av föräldrarnas oro, första kontakten genom ett dråpligt misstag, att ha en tysk far och en amerikansk mor och försöka rota sig i Sverige. Sist men inte minst Mustafa 23 år som på bästa svenskan berättade om hur ytterst nära det varit att han blivit kriminell men tack vare att han, av en enda människa blivit sedd och tagen på allvar, helt ändrat riktning. Den blivande socionomen berättade också hur han så gott som dagligen, trots sin anpassning, på grund av sitt utseende möts av många av våra fördomar.

Trots de allvarliga anslaget som genomsyrade detta Berättarkafé fanns det plats för skratt. För visst kan det bli dråpligt när man som nykomling till varje pris vill sätta sig själv i ett sammanhang: ”Jag kokade kaffe i termos och packade ner två muggar. Traskade till Badhusparken och satte mig på en bänk. Tänkte: Första bästa som kommer bjuder jag på kaffe. Det fungerade.”

/Ulla Brännström Englsperger