""

Berättarkväll på Lillhärdals bibliotek

Torsdag den 1/2 kom Per Hammarberg till Lillhärdals bibliotek för att berätta om ”Unika konstruktioner och lite annat”. Per har jobbat som guide i England och framförallt i London under 30 år.

Under kvällen fick vi se många bilder och höra historien bakom dessa. Han talade bland annat om arkitekten Christopher Wren som ritade rådhuset i staden Windsor i början av 1700-talet. Borgmästaren i staden litade inte på bärigheten utan krävde fler stöttepelare under taket till balsalen, arkitekten satte då dit ett antal pelare men lurades för dessa når inte helt upp till taket, det saknas ca 3 cm, men både arkitekt och borgmästare blev nöjda (detta är för övrigt salen som prins Charles och Camilla gifte sig i). Wren har också konstruerat S:t Paulskatedralen med en, för den tiden, unik kupol.

Vi fick höra om kanalbygget mellan Dover och Calais, om järnvägen som byggdes under 1800-talet (två olika män började bygga järnvägar i England med olika spårbredd, och problemen när de skulle mötas) och om diverse broar med unika byggnadssätt.

Efter en liten fikapaus berättade Hammarberg om en mera personlig resa. När han fyllde 70 år bestämde han sig för att gå hela vägen från London och hem, i det här fallet byn Orrmo som ligger en liten bit utanför Lillhärdal. Nu har han gått hela sträckan uppdelad i olika långa etapper! Även där fick vi se bilder samtidigt som Per berättade både personliga upplevelser blandat med många intressanta historiska fakta. Precis när han hunnit sätta ner foten i Frankrike slutade han sin berättelse med orden ”resten av fotvandringen tar vi vid någon annan berättarkväll”. Vi är nog många som ser fram emot den!

/Anita Persson, biblioteket i Lillhärdal