Björn Eriksson

Björn Eriksson

Vad läser du just nu?Björn Eriksson
Läsning är viktigt för mig. Skönlitteraturen lockar mest och ger goda möjligheter till både reflektion och avslappning. Just nu har jag planerat att börja läsa ”Stoner” av John Williams till jul. Jag har väntat ett tag med att läsa den för jag har förväntningar på att det ska vara en stor läsupplevelse. Jag har precis avslutat boken ”Livslägen” av Julian Barnes som beskriver sorgen efter en älskad hustru och kärleken som sorgens motsats – dess negativ.

Under hösten har jag också läst Lotta Lundbergs bok ”Timme Noll” som beskriver tre kvinnors liv betraktat från existensens lägsta punkter, dess nolltillstånd. Det är en omtumlande berättelse som inte lämnar någon möjlighet att förbli oberörd. Den gör lite ont.

Vilka är dina bästa boktips?
Det finns några böcker som jag verkligen bär med mig och som jag gärna läser om (att återvända till böcker tycker jag är en stor njutning som ger nya dimensioner och upplevelser till en text som jag redan gillar). Sådan böcker är ”Pesten” av Albert Camus, ”Allt är vind” och ”Afrikanen” av JMG Le Clezio och ”Känslan av ett slut” av Julian Barnes. Förutom dessa är jag frälst i rysk litteratur. Pasternak, Tjechov och Tolstoj skulle jag ta med mig till en öde ö.

Att prata om det man läst och diskutera det med vänner är att se längre och med andras ögon. Det är svårt att läsa böcker tillsammans om man inte är med i någon bokcirkel. Men man kan delta i bokcirkeln i Lundströms bokradio i P1 eller lyssna på juryns diskussioner inför SRs romanpris. Det inspirerar mig till mer läsning.

Vilket/vilka bibliotek brukar du besöka?
Bibliotek går jag till ofta. Mitt första bibliotek var folkbiblioteket i ett litet samhälle på landsbygden i Södermanland. Där öppnades nya världar och nya möjligheter. Sedan dess är en av mina stora njutningar att gå och botanisera och drömma bland böckerna. Culturum, Stadsbiblioteket i Nyköping, var och är också en favorit där man kunde dra sig undan och sitta bra och ostört. Mitt närmaste bibliotek idag är Änge Bibliotek och till Östersunds bibliotek är det nära från Regionens Hus. Platser och stunder man längtar till.

Björn Eriksson, regiondirektör
Region Jämtland Härjedalen