""

Bokens dag 2019

I år är det sjätte gången som Östersund och Jämtland Härjedalen firar Bokens dag genom ett eget litterärt arrangemang. Denna gång satsar vi lite extra genom att erbjuda två program – ett eftermiddags- och ett kvällspass med sammanlagt 9 författare på scenen.

""

Torsdag den 24 oktober

Storsjöteatern 15.00-16.30 + 18.00-21.30

Biljetter via www.tickster.se eller på Östersunds bibliotek

Eftermiddagsbiljett 150 kr, kvällsbiljett 250 kr

Biljetter till eftermiddagsprogrammet: https://www.tickster.com/sv/events/pjtzpxp1uxnllp0/2019-10-24/bokens-dag-2019-ostersund-eftermiddag

Biljetter till kvällsprogrammet: https://www.tickster.com/sv/events/hwh5y57vjz7rcve/2019-10-24/bokens-dag-2019-ostersund-kvall

Lokala sändningar sker på några av länets bibliotek (ännu ej klart vilka)

Eftermiddagsprogrammet
15.00 Välkommen och intro
15.00 Elin Olofsson
15.30 Mats Jonsson
16.00 Pija Lindenbaum

Kvällsprogrammet
18.00 Lasse Berg
18.30 Eva Swedenmark/Annica Wennström
19.00 Karin Smirnoff
19.30 PAUS (fika, försäljning, signering mm)
20.15 Utdelning av årets litteraturstipendium
20.20 Christoffer Carlsson
20.50 Solveig Vidarsdotter

Arrangörer
Region Jämtland Härjedalen, Östersunds bibliotek, ABF, Hübinettes bokhandel och Akademibokhandeln.

Om de medverkande författarna

Elin Olofsson
Länets egen succéförfattare Elin Olofsson behöver kanske ingen närmare presentation. Sedan debuten 2012 har hon skaffat sig en stor läsekrets. Nu är hon aktuell med sin femte roman, Herravälde, som handlar om tre kvinnor som måste slåss för sin egen plats i tillvaron, sin lust, sin frihet – ytterst sin överlevnad. Boken utspelar sig 1921, året då kvinnor för första gången får rösta men männen fortfarande har makten över allt. Herravälde handlar om tre kvinnors kamp för frihet. Elin Olofsson beskriver själv boken som en lortig, trådsliten väv av människoöden, en mörk men varm berättelse som drivs mot sitt ofrånkomliga slut.

Mats Jonsson
Mats Jonsson är serieskapare och författare med rötterna i Bollstabruk. Han har tidigare givit ut tre kritikerhyllade serieböcker för lågstadieåldern, senast Emelie Nicklasson & jag som belönades med Norrlands litteraturpris 2015. Hans senaste bok för vuxna var den mycket uppmärksammade serieromanen Nya Norrland. I september kommer hans första roman Blod i gruset – en vardagsrealistisk thriller för unga om vänskap, skam och historiens skuggor. Boken handlar om hur de dramatiska händelserna i samband med skotten i Ådalen 1931 får konsekvenser långt in i framtiden, både för de som var med och för de som ännu inte var födda.

Pija Lindenbaum
Pija Lindenbaum är en av Sveriges främsta bilderboksskapare. Hon är född och uppvuxen i Sundsvall, men flyttade 1973 till Stockholm för att studera på Konstfack. Sedan dess har hon arbetat som illustratör, formgivare och författare och står bakom en mängd prisbelönade och uppmärksammade böcker, ofta psykologiska dramer fyllda av humor och originalitet. Barnen hon skildrar är mångfacetterade, aldrig enkla schabloner, vilket skapar omedelbar igenkänning, oavsett läsarålder. Nu är hon aktuell med boken Vi måste till jobbet.

Lasse Berg
Lasse Berg har sedan mitten av 60-talet beskrivit världen för oss i böcker, TV-filmer, reportage och radioprogram. De senaste årtiondena har han varit bosatt i Afrika men har nyligen flyttat tillbaka till Sverige. Mest känd är nog Lasse Berg för de tre böckerna om människans evolution och våra förhistoriska släktingar på Afrikas savanner: Gryning över Kalahari, Skymningssång i Kalahari och Ut ur Kalahari (2014). I sin senaste bok Ändå inte försvunnen: om sorg, tröst och att vara människa skildrar han sorgearbetet efter dottern Linda Bergs död i en tragisk olycka. Personligt men också allmängiltigt. Att älska, mista och sörja är kanske det som gör oss mänskliga?

Eva Swedenmark/Annica Wennström
Eva Swedenmark och Annica Wennström har skrivit böcker ihop i 26 år. De startade under pseudonymen Emma Vall tillsammans med Maria Herngren, då blev det sammanlagt 16 böcker. Nu har de skrivit sex böcker tillsammans, däribland serien om familjen runt restaurangen La Stella i Östersund. Nu kommer den femte delen Hjortron och hjärtan. Det är en feelgodroman om kärlek och relationer som också tar upp några av livets stora frågor. Vilka är vi egentligen? Vilka tror vi att vi är? Och när är det dags att försöka se varandra med nya ögon?

Karin Smirnoff
Karin Smirnoff slog igenom med dunder och brak 2018 med sin debutroman Jag for ner till bror, som också nominerades till Augustpriset. Nu är hon tillbaka med uppföljaren Vi for upp med mor. Liksom i debuten låter hon oss bli bekanta med sitt alldeles egna persongalleri som utgår från glesbygdens byar och samhällen. Osminkat och dramatiskt, underhållande och nattsvart. Jana Kippo och hennes tvillingbror Bror reser här upp till moderns by i Norrbotten för att begrava henne. Där möter de bland annat en starkt religiös gemenskap som bär drag av laestadianismen.

Christoffer Carlsson
Christoffer Carlsson är författare och forskare i kriminologi. Han medverkar sedan en tid tillbaka som expert i Veckans brott. Christoffer Carlsson debuterade 2010 med Fallet Vincent Franke, men det stora genombrottet kom med romanerna om polisen Leo Junker. 2013 var han den yngste någonsin att motta Svenska Deckarakademins pris för årets bästa kriminalroman. Den senaste romanen Järtecken utspelar sig 1994 i utkanten av en halländsk by där ett mord begås. Vad var det egentligen som hände i Marbäcksskogen? Järtecken är en roman om arv och skuld, om tid och kärlek.

Solveig Vidarsdotter
Solveig Vidarsdotter är född och uppvuxen i Frostviken. I dag bor hon utanför Skövde och arbetar som sångpedagog och författare. 2013 debuterade hon med Isvittring, den första boken i en serie om poliserna Ingrid Kvarnberg och Erland Skogmo i Gäddede. 2017 kom uppföljaren Nässelvrede och snart kommer den tredje boken Rävlystnad som utspelar sig en stormig påskhelg i Stora Blåsjön. Som vanligt kan vi räkna med spänning och stor dramatik. I själva verket har Solveig Vidardotter skapat sin alldeles egna genre Gäddede Noir – en stil där naturen och avstånden – både geografiskt och mellanmänskligt spelar en stor roll.