Bokens dag och Bokens dag för bibliotekspersonal 2017

Den 18 oktober firade vi Bokens dag i Östersund, i år med Malin Nord, Anders de la Motte, Mats Strandberg, Martina Haag och Lars Lerin i samtal med Yukiko Duke. Eftersom Storsjöteatern renoveras hölls arrangemanget i PB-salen på OSD, vilket innebar att antalet platser ökade till 570. Detta hindrade inte att biljetterna gick åt i rasande fart, och sålde slut innan vi ens hunnit annonsera i lokaltidningarna. Kanske var det Lars Lerin-effekten? Eller kombinationen av deltagande författare som i år blev särskilt lyckosam, eller kanske bara det faktum att Bokens dag som arrangemang har hunnit etablera sig i Östersund? Klart är i alla fall att kvällen blev fantastiskt lyckad, och visst smälte många hjärtan lite extra när Lars Lerin på sitt blygsamma vis viftade bort sin storhet, för kvällen iförd skotskrutiga filttofflor.

Under kvällen prisades även vinnarna i Skrivartävling för unga, som pågått sedan i april. De tre vinnarna hade tidigare på dagen också fått sitt pris i form av en träff med Mats Strandberg, som hade läst deras texter och gav dem personliga tips inför deras fortsatta skrivande. Läs mer om vinnarna, och läs hela deras texter här.

Dagen efter, 19 oktober, hade vi traditionsenligt Bokens dag för bibliotekspersonal i Samlingssalen på Östersunds bibliotek. Tyvärr kunde inte Lars Lerin delta, men istället fick vi höra Elin Olofsson prata om sin nya roman Krokas. Vi fick också, som första publik någonsin, höra utdrag ur Martina Haags nya bok Livet går så fort. Och så långsamt, som inte hunnit gå till tryck ännu. Malin Nord samtalade med Malin Palmqvist om hur det är att skriva om Jämtland fast man flyttat härifrån, och Mats Strandberg berättade i sitt samtal med Malin Palmqvist om vad som skrämmer en skräckförfattare mest. Anders de la Motte berättade bland annat om både för- och nackdelar med att vara författande barn till bibliotekspersonal.