""

Bokmässan Bodil 24 november

Lördagen den 24 november kl. 11-16 är det åter dags för den årliga, regionala bokmässan! 
Som vanligt håller vi till på Östersunds bibliotek. 

I år har mässan äntligen fått ett eget namn, efter en namntävling: Bokmässan Bodil!

Vi är särskilt glada att Åsa Malmsten och det nystartade Bodil Malmsten-sällskapet gästar mässan. Dessutom kan man träffa 20 författare och 2 förlag, lyssna till 10 författaruppläsningar och Åsa Malmstens läsning av systern Bodils texter, och även träffa Aksel Lindström-sällskapet. 

Utöver detta blir det litterär stadsvandring utifrån Den dolda staden med Malin Palmqvist, biblioterapi med Helena Broms (läs mer nedan), tipspromenad i biblioteket och litterär skaparverkstad för både barn och vuxna. 

Program för dagen finns här! (pdf)

Självklart är mässan, som samarrangeras med Östersunds bibliotek, gratis. 

 

Mer om biblioterapi: 
Biblioterapi är en form av helande, läkande läsning av i första hand skönlitteratur. I skönlitterära texter finns alltifrån en möjlighet att finna kraft att förändra till att bara vara i avkopplande vila. I identifikationen med personer eller känslor i texten bearbetar vi egna upplevelser, texten öppnar upp och i bästa fall ger tankarna kring texten insikter kring egna minnen och erfarenheter. Biblioterapi är sedan länge vanligt i bl.a. England, USA och Finland.

Biblioterapi kan användas enskilt t.ex. i form av ett personligt ”bokrecept” där bibliotekarien väger in din nuvarande situation i livet, din relation till läsning och framförallt ger dig läslust genom att efter att du fyllt i ett enklare, förberedande formulär och haft ett personligt samtal föreslår ett antal böcker som kanske passar just nu.
 
Biblioterapi fungerar också bra i grupp  t.ex. genom att vitalisera samtalet i er bokcirkel. Att samtala kring en gemensam läsupplevelse kan, som ni som redan deltar i en bokcirkel vet, vara omvälvande men med mer fokus på hur själva läsupplevelsen berör dig (inte så mycket fokus på texten/författaren etc. utan mer innehållet) kan det då fördjupade boksamtalet vara än mer personligt utvecklande.
 
Helena Broms är bibliotekarie och föreläser i det biblioterapeutiska arbetssättet runt om i landet bl.a. på Ersta Sköndals högskola och i projektet ”Läsa för livet”. Helena kommer att berätta om begreppet biblioterapi och erbjuda prova-på.