Bokslukarklubb i Berg

Svenstaviks bibliotek har startat upp en boksluka-klubb för barn 9-12 år. Vi har nu träffats två gånger och gensvaret från barnen har varit långt över våra förväntningar😊

Vår vilja att starta en bokslukarklubb har funnits länge då vi känt att vi i vår verksamhet nästan enbart fokuserat på de barn som behöver få stimulans till att läsa. Den finns ju en ganska stor klick barn som älskar att läsa och har det som ett av sina intressen. De barnen ville vi satsa på!
Det hela började med att vi från biblioteket förra hösten skickade ut ett webb-formulär till alla elever i kommunen. Syftet med det var att undersöka vad de tyckte om biblioteket, vilka önskemål de hade och hur deras läsvanor såg ut. En av frågorna var om de skulle vara intresserade om biblioteket startade upp en bokslukarklubb. De elever som svarat ja på den frågan kontaktade vi sedan och bjöd in till en första träff när vi bestämt startdatum för bokslukarklubben.

Vid första träffen bjöd vi förstås på gott fika, visade bok-trailers och gav boktips. Sen fick de hjälpa till att beställa böcker till biblioteket. Alla fick välja en bok som de tyckte såg bra ut och skulle köpas in. Vi lovade att de vid nästa träff skulle vara först på att låna den bok de valt. Vi hade också kopierat upp två berättelser, de fick välja en som de skulle läsa till nästa gång och om de ville hitta på ett eget slut till. Vi var noga med att poängtera att allt detta var valfritt så att de inte skulle blanda ihop detta med skolan och att aktiviteten blev en ”läxa”.

Under påsklovet hade vi den andra träffen, alla utom en återvände vilket vi tyckte var fantastiskt! De gillade uppenbarligen det här😊 Nytt gott fika förstås och böckerna som de beställde förra gången hade kommit. Alla fick berätta lite om den bok de beställt och vi bestämde att alla skulle försöka läsa böckerna fram till nästa träff. Sen gjorde vi leken ”Gissa vilken bok-karaktär”, vilken gick ut på att vi läste små stycken ur kända barnböcker och de fick gissa vem berättelsen handlade om. Både Emil, Pippi, Alfons, Nils Karlssons Pyssling, Harry Potter och Findus blev med i leken. En av killarna hade skrivit ett eget slut på berättelsen som de läst tills idag och vi fick i slutet av träffen höra den.

Vi avslutade med lite planering framåt och fick förslag på vad vi skulle kunna hitta på. En av killarna sade uttryckligen att han hoppades att den här bokslukarklubben aldrig kommer att sluta finnas. Det tyckte vi var ett väldigt gott betyg😊

/Mia Eriksson och Britt-Inger Rörborn
Svenstaviks bibliotek