Boktipsarkväll i Rätan

För fjärde året i rad hölls en boktipsarkväll på Rätans bibliotek i den mörka november. Medan snön sakta föll utanför biblioteksfönstren så samlades en hel del lässugna personer på biblioteket i Rätan.

I år var det 17 vuxna och 3 yngre personer som bänkade sig vid långbordet på Rätans bibliotek. Förr om åren har vi varit runt 10, 12 personer så det visar sig att trägen vinner, nu var vi en härlig grupp boktipsande människor, kvinnor som män, ung som gammal.

Carola Svedlund som jobbar på Rätans bibliotek var kvällens arrangör tillsammans med Margareta Nylin-Berglin som i vanliga fall jobbar på Hackås bibliotek. Alla hälsades hjärtligt välkomna.

Carola berättade en del om bibliotekets digitala tjänster och om Digitala hjälpen som vi har på försök 2 timmar/vecka tisdagar i Svenstavik.

Carola tipsade om nya böcker som ”Herravälde” av Elin Olofsson, Jojo Moyes ”Bergets stjärnor”, Solveig Vidarsdotters ”Rävlystnad”, Anna Janssons ”Dotter saknad”, Karin Brunk Holmquists ”Damen” .

Det tipsades även om många nya feelgoodromaner med jultema: Debbie Johnsons ”Jul på menyn”, Felicia Welanders ”Dan före dan” Jenny Colgans ”Julafton på den lilla ön i havet”.

Vi fick även tips på julfavoriten och julklassikern ”En julsaga” av Charles Dickens. Vi fick även böcker med jultema som sätter den händige på prov såsom ” Julstickning”, ”Lindas julbak”, ”Jul igen”.

Margareta berättade och tipsade om ”långkörarserier” och släktkrönikor, såsom Bente Pedersens serie ”Tre systrar” i 66 delar, Torill Thorups ”Familjearvet” i 22 delar och om Maria Gustavsdotters serie om tre prästdöttrar, skulle bli en trilogi men hittills är det fyra böcker: ”Ulrikas bok, Katarinas bok, Ebbas bok, Ylvas bok”.

Serier lockar oss och man vill följa människors öde genom olika tider, bli vän med karaktärerna så att säga.

Besökarna hade också sina egna boktips. Bland annat tog vi upp hur böcker som behandlar dåtiden kan spegla så mycket nutid såsom: ”Den tyska flickan” av Almando Lucas Correra, Julie Catterzon Lindahls ”Pendeln; ett barnbarn utforskar sin familjs nazistiska förflutna”, Stefan Zweigs ”Världen av igår: en europes minnen”, Camilla Lagerkvists ”Uppdraget”, ”Isbarnen”, ”Förrädarna” ”Dödsdömda”, de behandlar alla 30-40-talets Europa men de känns lika aktuella idag som tiden de beskriver.

Under gemytliga former tipsade vi varann om böcker och vi är många som ser fram emot nästa boktipsarkväll.

Carola avslutade kvällen efter cirka 1 ½ timme med att läsa dikter för oss, en dikt av Lennart Hellsing ”Vintervitt” som en liten hyllning då han skulle ha fyllt 100 år i år. Samt även en dikt som har blivit lite av tradition att läsa och som önskas av besökarna. Det är dikten ”Förlåt november” av Erik Sjödin. Den passar bra den här mörka årstiden.

/Margareta Nylin-Berglin, Bergs bibliotek