E-bokslån

Vi kan konstatera att e-bokslånen ökade med 28 % i landet under 2018 och det ökar även i länet. Detta trots att vi har så få e-böcker jämförelsevis. Man kan tänka sig vad som skulle ha hänt om vi haft ett större utbud vilket vi får allt eftersom.

Ibland får jag frågor om att ”ta hem” vissa titlar. Det kan vara sprillans nya titlar och det kan vara klassiker som Tolkien. Då uppstår en viss frustration över att utbudet av titlar är begränsat vilket gör att möjligheten att styra över urvalet till 100 % inte är görbart.

Över tid har jag upptäckt att när det gäller facklitteratur, barnböcker, äldre titlar och litteratur på andra språk är tillgången begränsad. Förmodligen beror det främst på att en stor del av litteraturen helt enkelt inte är digitaliserad. För utländska och översatta böcker handlar det ofta om att de utländska avtalen inte medger biblioteksutlåning, t ex. Tolkien, Rowling etc.

Men det finns även problem med att erbjuda ny svensk skönlitteratur. Detta beror på att vissa förlag prissätter böckerna högre än vi kan betala, och då finns de inte för utlån hos oss.

Vi har satt en övre gräns på 50 kronor för ett lån. Region J/H:s avtal med Axiell Media, innebär att förlagen själva bestämmer priset på sina böcker. Axiell Media, tidigare Elib, är den enda leverantören av e-böcker till folkbiblioteken än så länge. Nya böcker prissätts ofta högre än 50 kronor för att skydda den kommersiella försäljningen.

Förlagen kan ändra priset på en bok när som helst eller att förlaget väljer att inte låna ut dem längre. Vilket hände med Widmarks Lasse-Maja-serien för ett tag sedan. Detta får effekten att plötsligt kan böckerna trilla ur vårt urval om förlagen höjer priset på dem. Det gör att vi själva inte kan bestämma helt över urvalet. Men hur som helst så vi kan konstatera att ökningen av e-lån sker trots att vi har få e-böcker, men fler ska de bli!

/Dagny Nordmark i e-tjänst!

P.S. Kom ihåg att uppmana era låntagare att ladda hem den nya versionen av appen Biblio! D.S