Författarskola i Strömsund – Litterära giganter i vardande

Onsdagen v. 44 anordnades en författarskola på biblioteket i Strömsund. Målgruppen var elever i klasserna 3-5 och den som höll i det hela var Mattias Danielsson.

Mattias är barnboks- och läromedelsförfattare och jobbar dessutom som journalist på Kamratposten. Sedan ett par år bor han i Junsele och erbjuder bibliotek och skolor författarbesök och skrivarworkshops.

För att nå ut ordentligt gjorde Mattias klassrumsbesök på Strömsunds skolor veckan innan, för att träffa eleverna och berätta om hur det är att vara författare. Eleverna var positiva och väldigt intresserade och hade massor med frågor.

-Är du känd?
-Hade du hört talas om mig innan jag kom hit?
-Nääää…
-Där har du svaret på din fråga.

Intresserade uppmanades anmäla sig till författarskolan på bibblan. Antalet platser var begränsat och anmälan bindande. Biblioteket skulle ordna fika och lunch. Innan veckan var slut hade tolv författarämnen anmält sig, varav fem damer och sju herrar.

Upplägget var att författarskolan pågick 10-15, med en timmes lunch då biblioteket bjöd på pizza. Under den tiden höll Mattias i olika skrivövningar och eleverna började skriva en egen berättelse. Vissa deltagare fick så småningom lite problem med koncentrationen, men då drog vi i gång en improviserad teckningskurs i ett hörn av lokalen.

De flesta skrev dock flitigt och var väldigt nöjda med dagen. En mamma till en av deltagarna berättade vid ett senare biblioteksbesök, att hennes son kommit hem och varit otroligt inspirerad. Han hade fortsatt skriva hela kvällen…

Många var intresserade av att träffas för någon form av uppföljning av författarskolan, och planen är att vi ska sammankalla intresserade till en träff i början av vårterminen. Till dess ska vi ha kollat upp eventuella skrivartävlingar för barn och funderat ut en lämplig fortsättning.

/Margareta Hjort, Strömsunds bibliotek