Häng med på 8 dagars Data Detox Kit!

Under All Digital Week passar vi på att testa ett åttadagarsprogram som är utformat just för dig som vill få bättre koll på din digitala närvaro. Kanske har du råkat installera för många appar, klickat på “Jag instämmer” några gånger för mycket, tappat räkningen på hur många konton du har skapat? Kanske känner du att du inte har den kontroll över ditt digitala liv som du vill ha.

Var och en av oss har olika inställning till allt som rör det digitala, för några av oss finns det ingen tydlig skiljelinje mellan vår tid online och offline, för andra är det två skilda världar. Gemensamt för de flesta av oss är nog att informationen som sköljer över oss kan upplevas som övermäktig då och då. Tanken är att vi ska uppdatera denna sida med våra egna tankar och reflektioner kring testet. Häng med!

Ladda ner ditt eget Data Detox Kit (.pdf)

Du kan  läsa mer om Data Detox Kit på länken nedan:

https://medium.com/digidelat/data-detox-kit-8dc890212edc

Du kan dessutom genomgå testet online på följande länk:

https://datadetox.myshadow.org/detox

Varje dag spelar jag in ett enkelt avsnitt åt er där jag själv går igenom instruktionerna i Detoxen samtidigt som jag reflekterar över de frågor som ställs i materialet och mina egna inställningar/vanor. Tips! Om texten i filmerna är svår att läsa, byt upplösning/kvalité på uppspelningen.

Dag 1

Dag ett handlar om att få syn på hur mycket information de webbläsare, sökmotorer och google-produkter ni använder er av samlar in om er.

Dag 2

Dag två handlar om att få syn på hur mycket information Facebook samlar in om er, samt vilka inställningar ni har för säkerhet/synlighet etc på Facebook och Twitter.

Dag 3

Dag tre handlar om privat/anonym surf och din webbläsares fingeravtryck.

Dag 4

Dag 4 tittar vi på mobiltelefonens kommunikation med omkringliggande nätverk/WiFi.

Dag 5

Dag 5 rensar vi vår smarta telefon på appar.

Dag 6

Dag 6 handlar om hur den personliga informationen om oss kan användas, både i annonsering men även i andra sammanhang. Dagen går även in på vår juridiska rätt att göra registerutdrag från företag och myndigheter. Här är en hel del läsning och jag har därför valt att inte göra en videoblogg om detta avsnitt. Däremot vill jag passa på att addera en matnyttig länk som rör högaktuella GDRP, som ersätter tidigare PUL, se särskilt del 6 där allmän information listas som du som privatperson bör känna till.

Dag 7 och 8

Data-detoxens avslutande två dagar är upplagda som en checklista där du som har tagit del av detoxen får chansen att skapa ett ”nytt jag” som du kan använda för att kliva utanför din filterbubbla. Du får sedan titta framåt, sätta upp mål för din digitala närvaro och fundera igenom vilka tips och trix som fungerar för dig i vardagen.

Just denna Data Detox har haft stort fokus på Googles olika produkter. Internet är föränderligt och att tjänster och trender kommer att kommer och går. Kom ihåg att det handlar mer om att hitta ett förhållningssätt och en medvetenhet kring sin närvaro på nätet, snarare än att bli expert på specifika applikationer/tjänster.

Har du funderingar kring eller vill arrangera en aktivitet kring digital kompetens? Hör av dig till oss så kikar vi på om vi kan göra något tillsammans!