Härjedalens bibliotek på studiebesök på Magneten i Krokom

Som ny i både biblioteksvärlden och min roll som bibliotekssamordnare ville jag hitta en bra aktivitet som både förenade vår arbetsgrupp som har stor geografisk spridning, och som även inspirerade oss i våra yrkesroller. Av en slump hade jag tidigare klickat mig in på Krokoms bibliotek Magneten vid flertalet tillfällen. Det första som slog mig var att de verkade ha en modern och nytänkande syn biblioteks roll i samhället.

Efter att ha varit i kontakt med Eva Fresk som gladeligen ville ta emot oss på ett studiebesök bokade vi in en heldag i Krokom/Östersund.

Dagen startade vi i Krokom med Eva som berättade historien om kulturhuset, svarade på våra frågor och guidade oss runt i biblioteket.

Det vi tar med oss från Magneten är definitivt inspiration och motivation. Vi fascinerades alla av olika saker. Någon av det öppna magasinet, någon av ljusinsläppet, någon av hur mycket de gallrar, någon av barnrummet, en annan av den avgränsade tidningshörnan. Vi fick verkligen intrycket att det är ett levande kulturhus som finns tillgängligt för kommunens invånare. Efter en mycket god lunch på Café Kroken fortsatte vi eftermiddagen i Östersund på Länskulturen. Där blev vi mottagna av Catarina Lundström, Helena Broms, Alida Johansson, Sol Vikström samt Kerstin Örbo. Eftermiddagen blev också det en eftermiddag med inspiration och eftertanke. Vi diskuterade allt ifrån bokcirklar till praktiska frågor. Det vi framförallt fick med oss var hur vi kan använda oss av de regionala resurserna i vårt framtida arbete. Man kan kort säga att vi hade otroligt mycket att prata om på vägen hem.

Vad ledde då detta studiebesök till?

Förutom att vi i gruppen fick en bra dag tillsammans har vi också fått många tankar om vad vi vill ta med oss i vår närmsta framtid. Vi har bokat upp Kerstin för en inspirerande heldag med gruppen, Helena har besökt Funäsdalens bibliotek för att inspirera till bokcirklar och bokprat med mera. Vi har tagit med oss en hel del tankar i vår kommande ansökning till stärkta bibliotek. Framförallt är vi fyllda med inspiration och känner att vi har ett enormt stöd i regionen. Har ni inte besökt Magneten än är mitt tips att göra det, ni kommer inte bli besvikna.

Tack till alla Er som tog er tid att emot oss under dagen.

Men vänliga hälsningar: Jessica Strand-Bibliotekssamordnare Härjedalens kommun.