Härjedalens litteraturfestival

I mitten av juli gick Härjedalens litteraturfestival av stapeln i Hede. Det var fjorton författare som talade om sina böcker. Det kom inte jättemycket åskådare, trots marknadsföring med stöd av den regionala potten. Härjedalens bibliotek var på plats med sin nya pop-up och nyinköpt björndräkt. Tanken var att skapa en biblioteksmaskot för Hede bibliotek. Tankar är inte alltid genomtänkta. Det var varmt i björndräkten. Det gick inte att andas. Mina glasögon immade igen. Björndräkten gjorde därför bara ett kort inspel.

Vid utsatt tid satt två personer och lyssnade. Men med tiden kom fler och bänkar fick bäras fram och flyttas in i skuggan. Det var en solig dag. Den första soliga dagen på länge. Kanske badade potentiella besökare istället. Kanske var de ointresserade av litteratur. Flera av dem som satt och lyssnade har dock efteråt uttryckt stort nöje med arrangemanget. Någon glömde solkräm och blev solbränd. Flera har i efterhand kommit till biblioteket och lånat böcker som presenterades.

Vilka lärdomar går det av dra av ett arrangemang som Härjedalens litteraturfestival?

En är att marknadsföring är svårt. En annan lärdom är att prova björndräkter innan de skall användas.

I rapporten ”Konsten att synliggöra bibliotek” finns lärdomar från marknadsföringsprojekt av bibliotek i Region Halland. Vår region Jämtland/Härjedalen vill locka besökare och inflyttare. Härjedalens kommun har en stor turistnäring och kulturen skulle kunna spela en roll för kommunen och länets attraktivitet. På vilket sätt har jag inget självklart svar på, men att bidra till litteraturfestivaler är ett försök. Försök till samhällsutveckling och försök till skapande av kulturell tillväxt. Jag tror att kultur spelar roll. Jag tror att bibliotek spelar roll. Kanske kan bibliotek till och med rädda världen en bok i taget.

/Klara Stephensson-Möller, Härjedalens bibliotek