Högläsning i Berg i november

I november, när det är som mörkast i våra länder, så tänder vi ett ljus och läser en bok.

I samband med Nordiska litteraturveckan infaller Den stora högläsningsdagen (måndag 11 nov) och på det temat ville vi på Biblioteken i Berg bidra med en aktivitet i vår kommun. Vi valde vi att göra en riktad högläsningsutmaning till kommuninnevånarna i Bergs kommun. Vi började med att uppvakta vår kommundirektör Ralf Westlund och vårt kommunalråd Terese Kärngard.

Kommundirektören Ralf Westlund hakade på och berättade att han skulle anta vår utmaning och läsa ”Kriget om finska viken” detta då intresset väckts då han hade haft släkt som deltagit i kriget. Kommunalrådet Terese Kärngard antog också utmaningen och skulle läsa högt för sina döttrar såsom när de var mindre, sitta och mysa i soffan och få en bok läst för sig.

Efter att dessa två antagit utmaningen skickade vi utmaningen vidare via facebook och vår sida ”Biblioteken i Berg”:

Läs högt för någon annan eller för dig själv, släck lamporna, tänd ett ljus, och var med om samma högläsningsupplevelse som över 150 000 personer runtom i världen. Klicka gärna i att du kommer = att du kommer delta.

Vi fick både förfrågan om vad man skulle/kunde läsa och om evenemanget som sådant kunde livesändas; något för oss att tänka på till nästa år.

Även Radio Jämtland P4 hörde av sig och ville höra om vad högläsningsutmaningen innebar och vi talade då om att vårt syfte var att just sprida läsglädje, att uppmana till att läsa högt för varandra, som ett sätt att få en liten lugn stund i vardagen, att få lyssna, att få öka på sitt ordförråd och att få minnas en gemensam berättelse.

Ta del av radioinslaget här.

Hittills har vi bara fått positiv respons på vår utmaning så nu känner vi att vi är utmanade till att göra en bättre Litteraturvecka nästa år; får se om vi lyckas!

/Margareta Nylin-Berglin, för Bergs kommunbibliotek

Mer om Nordisk litteraturvecka

Sedan 1995 har kulturprojektet Nordisk litteraturvecka firats runt om i Skandinavien för att sprida läsglädje, litteratur och nordisk berättartradition över gränserna.

Den idé som faktiskt lever kvar sedan 1995 är just att samlas för att läsa och lyssna på historier ur litteraturen, evenemanget har kallats ”Kura skymning” och bibliotek runt om i landet har bjudits in till att delta på det sätt som varit möjligt för varje bibliotek, sedan 1999 har man även inkluderat barn- och unga från Norden och Baltikum så det har firats även ”Kura gryning”.

I år var temat ”Fest i Norden” då föreningarna Norden i Danmark, Sverige och Norge firar 100 års jubileum, den skandinaviska litteraturen som valts fram till högläsningsstunderna var:

”Pippi firar födelsedag” av Astrid Lindgren och ”Sofies värld” av Jostein Gaarder samt

”Babettes gästabud” av Karen Blixen