Höstens höjdpunkter på biblioteken i Östersunds kommun

Östersunds bibliotek har precis i dagarna släppt höstens program! Det känns som ett ovanligt brett och spännande program, en blandning som speglar det som händer i samhället med gäster inom litteratur, forskning och civilsamhället. Vi bjuder in till förväntade författarbesök, bokprat och barnteatrar. Men också mer oväntade inslag som flygkväll, skrivarverkstad på arabiska och ett helt nytt samarbete med Kulturskolan på fredagar som vi kallar after school. Vi kommer dessutom att fortsätta animera med Ipad och göra kortfilmer på skolloven tillsammans med ungdomar 6–16 år. Det var en uppskattad aktivitet nu på sommarlovet.

Extra aktuellt i höst är det svenska valet och Östersunds biblioteks 60-årsjubileum – men blickar görs även ut mot omvärlden till exempel med en föreläsning med Amnesty och vi sätter igång en ny bokcirkel i oktober med tema global orättvisa. Vi fortsätter att fira Staare 2018, det samiska jubileumsåret i Östersund med flera samiska inslag. Den 8 november möter du Linnea Axelsson, författaren bakom det samiska eposet Ædnan. En helkväll med författarsamtal och mingelmat med samiska smaker. Biljetterna är redan släppta.

Östersund/Sápmi Pride uppmärksammas med intressanta samtal, debatter och filmvisning fredagen den 31 augusti och med regnbågsböcker i Badhusparken och parad den 1 september.

Att Östersunds bibliotek fyller 60 år i år firas 1–7 oktober med besök av gäster som Ulla Brännström Englsberger som släpper ny bok, en historisk proletärroman, och ordkonstnären Christina Kjellson från Handsjöbyn. Vi är också glada över att Gunilla Nilsson Edler från Meja, förening för kvinnohistoria och genusforskning kommer hit och berättar om Elin Kardell som blev Jämtlands första kvinnliga bibliotekarie år 1920. Gästar oss passande nog till födelsedagsfirandet gör nostalgibandet Reminders tillsammans med Östersunds Bugg & Rock’n Roll och därtill utlovas djuriskt hålligång och busigt skogsgung med Världens minsta band.

Vi ser fram emot en ny händelserik höst på biblioteken i Östersund, Brunflo, Lit och Torvalla. Med bokfrukostar, föreläsningar, litteraturquiz, sagostunder på sydsamiska och tyska, författarklubb för unga och filurfredagar med sagor för små filurer mellan 3 och 5 år. Olika kulturarrangemang som för människor samman och skänker glädje och skapar mening i vardagen. Utgångspunkten för programmet är att det ska finnas något för alla och att vi kan erbjuda arrangemang som ger perspektiv och sammanhang. Att alla ska känna sig välkommen till våra bibliotek.

Programmet finns på ostersundsbibliotek.se under rubriken På gång.

/Catharina Andersson, programkoordinator på Östersunds bibliotek