Kära biblioteksmedarbetare

Här kommer sommarens nyhetsbrev med läsning och information om vad som händer både här i länet och i biblioteksvärlden i allmänhet.
Hänt sen sist – Hanna Eskelin har tillträtt tjänsten som bibliotekskonsulent med uppdraget att samordna och utveckla arbetet kring den digitala biblioteksutvecklingen i länet. Just nu ringer Hanna runt till cheferna och kollar läget och stämmer av inför hösten och avslutningen av Digitalt först. Nationellt pågår arbetet med att säkra upp finansiering och organisation av Digiteket. Där fylls det på mer och mer – en källa att ösa ur verkligen.

Anettes kompetenskit om nationella minoriteter är på väg till er med massor med länkar och tips och ett upplägg för fortbildning som ni enkelt kan jobba med på hemmaplan. Som komplement till det erbjuder vi i höst i samarbete med Romskt Kulturcenter fortbildning för er och en utställning. Vi jobbar vidare med digitala kompetenskit och annat spännande utifrån era önskemål.

Närodlade författare är ju en riktig hit! Förutom att ett antal författare och filmare fått uppdrag så sprids nu filmerna på sociala medier och lyfter både författarna, litteraturen, läsandet och biblioteken. Jättekul också med samarbetet med Filmpool. Det bygger vi vidare på. Visst följer ni vårt nya instagramkonto ”bokochprat”? Där hittar ni just nu en massa närodlade författare och så Helena och Catarina som pratar om Pesten. Något annat digitalt som är väldigt populärt är bibliotekens e-media. Nedladdningen ökar i alla kommuner och då framförallt ljudböckerna. Kan ha något med virus att göra kanske.

Idag skiner solen! Nu hoppas vi på en fin sommar med sol, värme och många stunder med en bok eller två i örat eller handen.
Var rädda om er och stolta över det fantastiska arbete ni gör.
/Kerstin Örbo