Kerstin Örbo – ny regional biblioteksutvecklare från 1 februari

Hur länge har du jobbat i biblioteksbranschen?

Jag har haft en lång och härlig karriär inom biblioteksvärlden. Första jobbet hade jag redan 1974, då som bokuppsättare på huvudbiblioteket i Östersund och på filialen på Allégatan. Det var ett extrajobb som jag hade under gymnasietiden. När jag sedan började läsa på universitetet i Umeå arbetade jag samtidigt som kanslist på flera av Östersunds enheter. Sen bar det av till Borås och bibliotekshögskolan i två år. Tillbaka i Jämtland började jag arbeta på biblioteket i Svenstavik med ett projekt som handlade om att bygga upp en skol- och barnverksamhet i kommunen. 1983 blev jag erbjuden chefsjobbet och blev kvar i hela 18 år. Det var roliga och utmanande år. År 2000 blev jag rekryterad som chef för Årebiblioteken, och det är ganska exakt 18 år sedan.

Berätta lite mer om dig själv

En av mina vänner har beskrivit mig som en kombination av en terrier och en vallhund. Jag antar att hon menar att jag är energisk och drivande samtidigt som jag gillar ledarrollen och att ha hand om en flock. Jag är djupt förankrad i den jämtländska myllan – älskar fjällen och skogen. Vi har den bästa av världar där man kan ta en fjälltur på dagen och avsluta med en konsert på kvällen. Opera är ett av mina stora intressen, resor är ett annat. Böckerna ska vi förstås inte glömma, dom fyller en väldigt viktig roll i mitt liv.

Hur ser du på din nya roll som regional biblioteksutvecklare?

Jag är fortfarande en väldigt nyfiken person som gärna grottar ned mig i frågor av olika slag. Det är nog viktiga egenskaper i min nya roll. Jag ser väldigt mycket fram emot det nya jobbet! Mitt livsmotto är: ”Livet är för kort för att inte göra det bästa möjliga av det!”