Månadens läsare december 2018: julspecial

Den här månaden har vi inte en utan hela sju ”månadens läsare”! Alla vi som arbetar med regional biblioteksverksamhet delar med oss av våra lästips inför julhelgen.

Kerstin Örbo
Kerstin arbetar som samordnare för den regionala biblioteksverksamheten
En röd liten fågel i juletid, av Fannie Flagg
Jag vill rekommendera en bok som jag läst många gånger och som alltid gör mig glad till sinnes och skapar julstämning. Vackert språk, riktiga människor och lite magi i lagom dos.
En klokbok att njuta av under filten i soffhörnet! Finns i pocket och på bibblan förstås.

Alida Johansson
Alida arbetar som bibliotekskonsulent med inriktning barn & unga, vilket innebär att hon stöttar, samordnar, driver utveckling och fortbildar i frågor kring barn, unga, bibliotek och/eller litteratur.
Jul i Bullerbyn, av Astrid Lindgren
Mitt lästips inför jul är alla gånger Jul i Bullerbyn! Astrid Lindgren lyckas på pricken fånga den där känslan av spänd förväntan som hörde barndomens jular till. Hos oss ligger den alltid framme hela december och fungerar som motgift mot julstress och julklappshets.

Catarina Lundström
Catarina arbetar som läs- och litteraturutvecklare, vilket bland annat handlar om läsfrämjande för vuxna och ett uppdrag att verka för litteraturområdet i stort i länet.
Granen, av Tove Jansson (finns i samlingen ”Det osynliga barnet”)
En fin liten berättelse som handlar om hur Muminfamiljen blir väckta mitt i vintern av Hemulen som känner sig stressad av att ”julen” snart ska komma. Eftersom ingen i mumintrollen har en aning om vad detta är får de gissa sig fram. Är det något farligt? Varför är julen så hungrig? Och varför behövs det en gran? Jag skulle gärna testa ”Granen” som högläsningstext. Tror den kan vara ganska perfekt för det.

Johanna Vestfält
Johanna är bibliotekarie vid Krokoms bibliotek och arbetar 30 % regionalt med tillgängliga medier. Hon fungerar som ett stöd i kommunernas arbete med tillgängliga medier och ordnar även studiedagar och projekt inom detta område.
Har du ingen humor? En snabb guide till jämställdhet, av Katarina Wennstam.
Det här är en liten, lättläst och mycket viktig bok om feminism i vardagen. Wennstam synliggör ord som skaver och uttryck som ”man bara säger”, helt enkelt sånt som hjälper till att bibehålla den sneda maktstruktur som råder. Med denna lilla handbok får vi veta vilka feministiska kamper som är värda att ta. Jag tycker att alla ska läsa den här. Ha med den i väskan eller låt den ligga framme på köksbordet!

Dagny Nordmark
Dagny arbetar 10% regionalt med att ta hand om kvalitetssäkring av e-bokshanteringen. Det innebär att hon gör urval och publicerar e-böcker och e-ljudböcker för länets bibliotek (utom Östersund) genom den gemensamma regionala e-bokswebbplatsen. Administration av webbsidan och ljudboksappen Biblio samt supportfrågor ingår också. Dagny är bibliotekarie vid Krokoms bibliotek.
Jag for ner till bror, av Karin Smirnoff.
Boken, som var Augustprisnominerad 2018, träffar som en knytnäve i magen. Ett korthugget och mustigt språk gör berättelsen tidvis karg och rå men samtidigt nära och varm. Det berättas om inte bara ett familjedrama i byn Smalånger där människorna ärvt sitt tigande och ”alla vet”-samhälle av sina föregångare i byn. Tvillingsyskonen Bror och Janna Kippu träffas igen efter något decennium åtskilda och de söker efter sina egna sanningar av minnesbilder från barndomen. Jag lovar, du blir fångad!

Sol Vikström
Sol arbetar 30% med projektet Digitalt Först. Hon ser fram emot att få mer tid för fördjupande samtal, insatser och stöd under 2019.
Vi kom över havet, av Julie Otsuka.
En nätt bok som berättar om de kvinnor med japanskt ursprung som kom till Kalifornien som postorderbrudar på 1920-talet. Författaren låter oss möta ett stort antal namnlösa huvudpersoner. Kvinnornas upplevelser i det nya landet skildras med poetiskt språk och känsla för detaljer – det är intimt, mänskligt och vemodigt. Efter mödosamma båtresor, familjeliv och mer eller mindre framgångsrika etableringsprocesser i det nya landet når kvinnornas gemensamma öde fram till den dag i december 1941 då de, tillsammans med sina familjer, pekas ut som förrädare.

Daniel Fahlén
Daniel är kontaktperson för den regionala medieförsörjningen av mångspråk. Daniel är bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.
De dödas sång, av Jesmyn Ward
En drabbande berättelse om en fattig familj i Mississippi som lever i svallvågorna av öppen rasism, slaveri och förtryck. Berättelsen tar sin början när Jojos pappa ska släppas från fängelset och hans knarkande mamma bestämmer sig för att ta med honom och hans lillasyster på en resa genom ett nedgånget USA för att hämta pappan. Boken belönades med National Book Award 2017.