""

Månadens läsare december 2019: julspecial

Jullästips – läs en deckare i jul, eller en prisvinnare…

En av mina favoritförfattare i deckargenren är Louise Penny. Hennes fascinerande serie om Kommissarie Gamache som löser komplicerade brott i trakterna av Quebeq är pusseldeckare när de är som bäst. Intressanta miljöer, inträngande porträtt och oväntade vändningar i historien och överraskande upplösningar. Börja gärna med del 1 – Mörkt motiv

En annan favorit är Ann Cleeves vars böcker tilldrar sig på Shetlandsöarna. Serien om Jimmy Perez som börjar med Svart som natten är stillsamma och intressanta och målar upp en bild av livet på öarna som överraskar och berör. Hennes andra längre serie, som börjar med Dolda djup, utspelar sig i liknande miljöer men med en huvudperson med en helt annan karaktär – Vera Stanhope, skicklig och rutinerad kriminalkommissarie med ett varmt hjärta dolt under lager av effektivitet, tuffhet och snabba repliker,

Längtar man efter att söka sina rötter eller veta mer om Jämtlands historia kan jag rekommendera att uppsöka lokalsamlingen (eller magasinet) och leta fram Aksel Lindströms ”Frösötrilogi” som börjar med Den leende guden. En intressant och spännande skildring av Frösön på vikingatiden.

Så till slut en annan gammal bekant som följt mig i många år. En antologi sammanställd av Torgny Karnstedt – Läsfeber. En härlig samling av texter kring läsandets glädje och betydelse. En favorit är Bodil Malmstens ”Morfar och statistiken”.

/Kerstin Örbo

Varför inte använda julledigheten till att läsa en eller flera av årets Augustprisvinnande böcker. Själv har jag läst Marit Kaplas bok ”Osebol”, som vann priset i den skönlitterära klassen. Det är verkligen inspirerande läsning! För mig som gammal historiker och etnolog (som gjort mängder av intervjuer med människor under åren som gått), är det imponerande att se hur Kapla skapat ett berättande verk i poesiform med hjälp av de 44 intervjuer hon gjort med alla som bor i Osebol.

Osebol, som också är Kaplas hemby, är en liten by vid Klarälven i norra Värmland. Människornas berättelser vävs samman till en tät väv av samlat liv. Om livet nu, om livet förr och om livet som det förändrats. Sorg, glädje och humor blandas.

Nu ska jag börja läsa Patrik Svenssons ”Ålevangeliet”, årets vinnare i fackboksklassen. Den har valts till läsning i en av mina bokcirklar. Ser mycket fram emot denna läsning!

/Catarina Lundström

Mitt julläsningstips är ”Doften av ett hem” av Bonnie-Sue Hitchcock. I denna pärla till debutroman får vi följa fyra ungdomar, alla redan tilltufsade av livet på olika vis.

Setupen är något så ovanligt som Alaska under 70-talet. Liksom de fyra ungdomarna håller själva Alaska på att definiera sig själv, nyligen upptagen som en av USA:s delstater. Under fyra årstider får vi följa Ruth, Dora, Alyce och Hank genom deras egna strapatser, men sakta och otroligt skickligt väver Bonnie-Sue Hitchcock samman deras historier tills de alla möts på en busstation i Fairbanks i december 1970. Oj vad jag grät. Och skrattade och hoppades och bet på mina naglar. Den som inte läser får skylla sig själv.

Bonnie-Sue Hitchcock belönades med Peter Pan-priset tidigare i år. Priset delas ut av IBBY och Bok & bibliotek till en översatt bok som berikar den svenska barn- och ungdomsboksvärlden.

/Alida Johansson