Månadens läsare februari 2018: Madeleine Renhuvud

Vem är Madeleine Renhuvud?
Madeleine Renhuvud från Mittådalens sameby har skrivit barnboken Miesie Mavve/Renkalven Mavve. Hon är också konstnär, föreläsare och lärare i sydsamiska. 2017 fick hon Region Jämtland Härjedalens samiska stipendium för sitt arbete med att sprida det sydsamiska kulturarvet. Madeleine var med i flera program under Staareveckan i början av februari.

Vad läser du just nu?
Jag lyssnar helst på böcker och just nu har jag serien om Grottbjörnens folk i lurarna. Extra kul eftersom det är över 20 år sedan jag läste böckerna.

Bästa läsning enligt dig?
Jag är verkligen en allätare och det kan bli biografier, självhjälpsböcker, deckare eller feelgoodromaner. Några av mina favoritförfattare är Lucy Dillon och Camilla Davidsson. Jag gillar också Östersundsserien av Eva Swedenmark och Annica Wennström.

När besökte du senast ett bibliotek?
Under Staareveckan i Östersund var jag en flitig gäst på Östersunds bibliotek. Där höll jag flera sagostunder, både på svenska och sydsamiska. Till hösten ska hålla liknande sagostunder på biblioteken i Strömsund och Gäddede.