Månadens läsare juni 2019: Anette Forsberg

Vem är Anette?

Anette är nyanställd bibliotekskonsulent på Regionbiblioteket sedan 1 juni. Hon kommer att ansvara för frågor om demokrati, mångspråk och nationella minoriteter (inklusive urfolket samerna). Mer om Anette längre ned i texten.

Vad läser du just nu?

Just nu läser jag en deckare på engelska av Val McDermid, ”Broken Ground”, Den utspelar sig i Skottland, ett område som jag är väldigt förtjust i, dels för att vi har släktband där, dels för att jag verkligen tycker om det skotska landskapet.

När besökte du senast ett bibliotek?

Det var för en vecka sedan när jag deltog i en workshop på biblioteket i Stugun på tema berättande och skrivande. Det var Linda Forss och Jim Hedlund från NCK (Nordiskt centrum för kulturarvspedagogik) som höll i programmet. Väldigt inspirerande!

Mer om Anette

Anette är hemvändare (född i Gävle men uppväxt i Östersund) som just nu bor i sitt fritidshus vid Indalsälven i Stugun. De senaste 12 åren har Anette arbetat i Dalarna och Värmland. Hon är etnolog och har haft fokus på lokal/regional utveckling och frågor om samhällsutvecklingsarbete. I boken Samhällsarbete – aktörer, arenor och perspektiv (Studentlitteratur 2018) har Anette skrivit ett kapitel om landsbygdsutveckling. Hon har senast varit verksam som universitetslektor i interkultur vid Karlstads universitet.

På 1990-talet arbetade Anette bland annat med kooperativ utveckling i Jämtlands län på Coompanion och med kvinnors nätverksarbete genom Kvinnum som var regionalt resurscentrum. Hon arbetade även ca 10 år vid Arbetslivsinstitutet i Östersund med fokus på forskning om lokal och regional utveckling. Civilsamhället har alltid varit en viktig arena för Anette. Hon ser fram emot det nya jobbet och är glad över att åter vara på plats i länet.