Månadens läsare maj 2018: Anna Hällgren

Vem är Anna?
Anna Hällgren har jobbat i 27 år som bibliotekarie, på små och stora bibliotek, allt från barnbibliotekarie, verksamhetsutvecklare, till boken kommer, bokbuss och arbetsplatsbibliotek. Nu är hon frilansande bibliotekarie, föreläser och inspirerar i olika sammanhang på många olika sätt, tex Bokstart för små barn och deras familjer, verksamhetsutvecklingsfrågor till radio. Anna bor i Lövånger, Västerbotten men jobbar i hela Sverige och ibland utomlands, Har jobbat med olika läsprojekt och biblioteksutbyten i Sydafrika, Uganda, Kenya, Italien och England. Nyligen fick Anna Läsrörelsens Ulf Stark-pris.

Vad läser du nu?
Just nu läser jag nästan all utgivning av svensk barn och ungdomslitteratur från 2017 för Svensk Biblioteksförenings plakettjury. Rekordutgivning igen. Mer än 1200 böcker med svensk upphovsman/kvinna under 2017. Nu har vi vaskat fram 40 riktigt bra böcker och snart presenterar vi i juryns topp tre. Det blir också mycket nordisk barn och ungdomslitteratur för nordiska rådets bedömningskommitté, där jag ingår som svensk ledamot. Jag läser också en massa böcker bilderböcker för ett nytt, kommande pris ”Förskolebarnens litteraturpris” genom Inläsningstjänst.

Bästa läsningen enligt dig?
Böcker som får mig att se världen på ett annat sätt, ger mig nya perspektiv, fyller mig med berättarkraft,livsglädje och väcker tankar eller funderingar. Allt från Torgny Lindgren, Roald Dahl, Barbro Lindgren, Anna Höglund, och Ulf Stark.

När besökte du senast ett bibliotek?
Imorse, digitalt bibliotek, lånar och laddar ner så mycket jag kan. Perfekt när jag reser. Förra veckan var jag på tre olika bibliotek runt om i Sverige. Besöker gärna bokhandlare, museer (bra utbud av special & lokal litteratur m m) och bokcaféer. Ett av mina första biblioteksminnen är fån Kalix bibliotek 1972. Jag kan än idag känna lyckokänslan av att få vara med på sagostund och lyssna på en berättelse tillsammans med andra.