Månadens läsare mars 2018: Karin Gahnström Jonsson

Karin Gahnström Jonsson är kulturredaktör på Östersunds Posten. Hon är nyss hemkommen från FN:s högkvarter i New York där hon fått berättade om sitt arbete med att starta facebooksidan ”Glesbygdsgirls”. Läs mer om detta via denna länk.

Vad läser du just nu?
Jag har flera böcker på gång, för olika tillfällen och humör. På toaletten läser jag Hanna Hellquists samlade krönikor ”En tryckare på blue moon bar”, kort, rappt och kärnfullt. På jobbet läser jag Östersundaren Daniel Edfelts mystiska barnroman ”Hjälparbyrån – Fallet med den onda fen” inför en intervju med honom. Sedan har jag halvlästa högen på soffbordet med Po Tidholms tankar om landsbygd ”Läget i landet”, biografin om krigskorrespondenten från Gällö, Alma Braathen som kallade sig ”Brodjaga” och Roxane Gays kroppsessä ”Hunger”.

Bästa läsning enligt dig?
Ett tag var det bästa jag visste att klura i deckare, det var den ultimata läsupplevelsen. En annan stund har jag bara velat läsa om saker som hänt ”på riktigt”, i biografier. Nu vill jag lära mig mer och få nya perspektiv. Med ett val runt knuten och filterbubblor och fake news i luften landar jag hellre i facklitteratur och reportage än i romaner just nu. Men rent allmänt vilken den bästa läsningen är? Den som suger in mig totalt i något annat än det fysiska rum jag sitter i. Minns hur det skedde första gången i skolbänken, på en plaststol i Kälarne. Att boken slukade mig och hur jag inte hörde surret runt mig. Minns att min svenskalärare berömde mig för det, och att jag det blev något fint för mig, att bli uppslukad av läsning.

När besökte du senast ett bibliotek?
Det är egentligen tråkigt att säga att sista biblioteket jag besökte var inte en jämtsk bibbla. Men förra veckan strosade jag i läsesalarna på New York Public Library på femte avenyn, och det var senast jag besökte ett bibliotek. Rosor i mörkt trä i kvadratiska mönster i taket, tysta rum och arga vakter, giftshop och rum med namn efter donatorer. Kände att det hade varit härligt med allmänna bibliotek som pampiga byggnader mitt i centralorterna här hemma också.