Månadens läsare november 2019: Tommy Larsson

Vem är Tommy?
Tommy är ny bibliotekschef i Krokom sedan en dryg månad. Han är född i Överkalix, uppvuxen i Jokkmokk, Arjeplog, Korpilombolo och Övertorneå. Tommy har tidigare arbetat som bibliotekschef i Norrbotten och kommer närmast från Hedemora där han var bibliotekschef i 14 år. Det finns mycket som drar till Jämtland, friluftslivet och kulturlivet samt att barnbarnet Hjalmar bor i Östersund.
Vad läser du just nu?
”Arctic express: den stora mörkläggningen” av Lars Pettersson. Den 4:e kriminalromanen med huvudpersonen Anna Magnusson, jurist med samiskt ursprung som utspelar sig i nordnorge.
Bästa läsning enligt dig?
Jag har ingen favoritgenre och läser både vanliga romaner och spänning. Eftersom jag är tornedaling läser jag allt som Mikael Niemi skriver. ”Koka björn” var nästan i klass med ”Populärmusik från Vittula”. ”Det rinner en älv genom Saivomuotka by” är en kortroman som utkom ifjol, skriven av debutanten Pia Mariana Raattamaa Visén, den tyckte jag mycket om. En riktig pärla är ”Drottningen vänder blad” av Alan Bennett. Av klassikerna återvänder jag med jämna mellanrum både till Dickens och Austen.

Berätta ett biblioteksminne
Jag har träffat många författare genom åren på de författarbesök som jag varit med om att arrangera. Ett speciellt möte var med Kerstin Johansson i Backe i slutet av 1980-talet när hon besökte mellanstadieklasser i Överkalix och glömde kvar sina ”klackeskor” i min bil. Efter att jag återsänt skorna till hennes hemadress i Östersund så fick jag en vecka senare ett paket med posten innehållande hennes då nyutgivna bok ”Spjutspetsen” med en dedikation på titelbladet ”Till min dyre prins från din askunge …”