""

Månadens läsning maj 2019: Ungdomsböcker i norr

Under de senaste åren har jag tyckt mig kunna se en ökning av ungdomslitteratur som utspelar sig i norra Sverige. Jämtland Härjedalen lyser tyvärr med sin frånvaro, förutom Åsa Ringdahls Det handlar om oss från 2018. Norrbotten och Västerbotten är desto bättre representerade som skådeplatser för ungdomslitteratur, även om böckerna är få i förhållande till hela utgivningen.

Lättläst
Få har väl missat Ann-Helén Laestadius skildringar av Övre Soppero och Kiruna, men den lättlästa boken Bara dra (2018) har kanske gått en del förbi. Handlingen kretsar kring frigörelse från krav och traditioner och huvudpersonen känner vi igen från SMS från Soppero-serien. Lina Stoltz har också lättläst beskrivit vardagen och kontrasterna för en syrisk flykting som hamnar i en norrbottnisk by i Flytten (2017) och uppföljaren Ljusa nätter (2018).  

Längtan bort
Ett klassiskt tema för ungdomsböcker som utspelar sig i Norrland och/eller i glesbygd är viljan att komma därifrån. I Så jävla kallt av Lova Lakso (2019) drömmer Karla och hennes vänner om att fly kylan och tristessen i Norrbotten. Bara man kommer söderöver, till värmen, blir väl allt mycket enklare? Madeleine, huvudpersonen i Mitt hjärta borde slå någon annanstans av Mia Öström (2019), är övertygad om att ett misstag skett på BB. Inte kan väl hon vara barn till två lantbrukare i Västerbotten, som är helt tillfreds med sin lott. Hon har mer storslagna planer än så, och ger sig ut för att hitta sin riktiga familj. 

Klimatkatastrofen är redan här
Ett nyare tema i ungdomsböcker generellt är klimathotet. Mats Söderlunds fantasyserie Ättlingarna, där Hotet och Kampen kom 2018 och tredje delen Flykten är på gång, utspelar sig kring Skelleftehamn i en nära framtid där rent vatten är en bristvara och vädret är totalt opålitligt. Folk flyr undan klimatkatastrofer och det världspolitiska läget är uppskruvat. Samtidigt som deras mamma försöker medla i FN inser Jenny och hennes syskon att de tillhör folkslaget olus, och är inblandade i en uråldrig konflikt som kan vara avgörande för mänsklighetens framtid. 

Kyla av Therese Henriksson (2019) är klimatförändringarna också ett hot. Sofias föräldrar har lägligt nog flugit till Thailand när en köldvåg drar in över fiktiva Aleå någonstans i Norrland. Som om det inte vore nog att termometern kryper ner mot –35 lamslås också hela Sverige av strömavbrott. Sofia och hennes bröder tvingas klara sig bäst de kan, och inser snart att det inte går att vara kvar i lägenheten i stan. Själv frös jag genom hela boken, som jag för övrigt sträckläste.  

Trevlig läsning!

/Alida Johansson, bibliotekskonsulent barn & unga