Nytt om e-media

Region J/H har gett mig uppdraget för att ta hand om kvalitetssäkring av bibliotekens e-bokshanteringen i länet (utom Östersund). Detta innebär att jag gör urval och publicerar e-böcker och e-ljudböcker för länets bibliotek genom vår gemensamma regionala e-bokswebbplats och e-ljudboksappen Biblio. Administration och utseendet av dessa tillhör också mina arbetsuppgifter. Jag svarar även på supportfrågor från våra låntagare. Frågorna som ställs varierar av bl.a. teknisk karaktär och/eller handhavande av tjänsten. Min känsla är att det oftast handlar om begränsningen av antal lån.

Över ett år har gått sedan kommunerna i länet (utom Östersund) startade en egen regional e-bokswebbplats för utlån av e-medier. Starten 2018 var en aning kaotisk med en massa möda och mejlkonversation med AxiellMedia, våra IT-avdelningar och med varandra ute i kommunerna. Vi som var med i ”hetluften” glömmer inte ”autentiserings-url”…Vi startade på 0 e-böcker men innan året var slut hade vi och våra låntagare tillgång till drygt 10 000 e-böcker. Förhoppningsvis finns det några tusen till innan detta år är slut!

Ibland kanske låntagarna får vänta på någon populär titel och det beror för det mesta på våra och/eller förlagens begränsningar. En av våra regler för inval är att böckerna får ha ett maxpris på 50 kr. De riktigt nya titlarna har ofta ett högre pris så de kommer in senare i utbudet.

På webbplatsens startsida ”Nyheter” kan både äldre och nya böcker dyka upp beroende på hur jag lägger in dem. De är ju nya på ”sidan” men kanske inte irl. Ett problem är att många författares verk kommer valbara på en lång rad i utbudet. Ett exempel är alla Ingmar Bergmans böcker, och då lägger jag in någon bok då och då annars fylls hela nyhetssidan med bara Ingmar Bergman – inte så kul kanske.

Har ni några förslag på e-böcker så mejla mig. Jag bläddrar i en katalog med 67 000 digitala böcker och 1000 olika förlag så ibland försvinner böckerna i mängden.

I nästa nyhetsbrev berättar jag om nyheter i appen Biblio!

Bästa hälsningar

Dagny Nordmark/Bibliotekarie i Krokoms kommun i e-tjänst