""

Östersunds fristadskonstnär ger ut bok

Souzan Ibrahims bok A diary of war in Syria 2011/2012: No Pigeons in the sky of the city blir nu översatt, manusbearbetad och publicerad. Detta med hjälp av Östersunds bibliotek, bokförlaget Teg Publishing och ekonomiskt stöd från Regional biblioteksverksamhet Jämtland Härjedalen och Kulturrådet.

Souzan har skrivit en ögonvittnesskildring från livet i Damaskus, Syrien och hade ett färdigt manus på arabiska med sig när hon kom till Östersund i februari. En berättelse i dagboksform som skildrar hennes upplevelser och tankar om kriget. Tack vare samarbetet med bokförlaget och de 50 000 kronor Östersunds bibliotek fått från Kulturrådet som ska användas för översättning från arbiska till svenska, och ytterligare 50 000 kronor från Regional biblioteksverksamhet Jämtland Härjedalen blir boken verklighet och kommer förhoppningsvis nå läsarna under hösten 2019. Även en ljudboksproduktion och en e-ljudbok ingår i projektet.

Tanken svindlar när jag tänker på hur mycket det här betyder för Souzan Ibrahim. Hon har burit med sig det här manuset i många år och drömt om att hennes ord ska nå ut till flera.

Redan nu går det att läsa ett litet utdrag på svenska ur boken i Svenska PENs webbtidskrift Dissidentbloggen som lyfter fram texter som inte kan skrivas och publiceras i författarnas egna hemländer. Det senaste numret av Dissidentbloggen innehåller elva texter från olika håll i världen som alla uttrycker samma längtan och önskan: tillgång till ett eget rum för att verka och skriva fritt. Som det står i inledningen till PENs kvinnomanifest: ”Förutsättningen för kvinnors rätt att tala, läsa och skriva fritt är också att kunna röra sig fritt, såväl i tanken som i samhället och världen.” https://www.dissidentblog.org/sv/artiklar/tyst-belagring

Beslutet om fördelning av medel från Kulturrådet: http://www.kulturradet.se/nyheter/2018/340-000-kronor-till-landets-fristader-/

/Catharina Andersson
Östersunds bibliotek, koordinator ICORN