Rapport från Bokens dag 2019

För sjätte gången firades Bokens dag i länet när närmre 400 litteraturintresserade länsbor fyllde Storsjöteaterns salong i Östersund den 24 oktober. Totalt gästade en rekordstor skara av nio författare från olika delar av landet, många av vilka med någon koppling till Jämtland och Härjedalen. Detta år var upplägget på den publika dagen speciellt med ett program på eftermiddagen och ett under kvällen. Under kvällspasset var salongen i Storsjöteatern full sånär som på ett par stolar på översta raden.

Traditionsenligt bjöds länets bibliotekspersonal in till en egen dag med författarna fredag 25 oktober. Åtta författare och ungefär 40 bibliotekspersonal besökte samlingssalen i Östersunds bibliotek. Nästan alla länets kommuner fanns representerade. Dagen hade en aning mer fokus på bibliotek och större möjlighet för att ställa frågor. Kort och gott var det en dag fylld av inspirerande möten och författarsamtal.

Vi som deltog under dagarna fick ta del av en bredd av genrer. Vi fick bland annat höra Lasse Berg berätta gripande och ärligt om förlusten av sin dotter och om hur sorg påverkar oss. Vi fick även ta del av Pija Lindenbaums vackra barnboksillustrationer från sin nyaste bok såväl som berättelser om när hon som liten blev skjuten (att det egentligen varit barnlek blev publiken varse först efter några långa sekunder). Vi fick lära känna de tre kvinnorna i offerdalförfattaren Elin Olofssons Herravälde, och fick dessutom en smula hopp om en eventuell uppföljare. Vi fick ta del av författarnas tankar kring skrivande och kring platsens betydelse, och dessutom höra utdrag ur både den ena och andra boken.

/Alva Blomkvist, praktikant Kulturutveckling inom Region Jämtland Härjedalen