Rapport från Bokmässan i Göteborg 2017

Bokmässan 30 september 2017. I ett Göteborg med kravallstaket, poliser och demonstrationer. Idag bär jag med stolthet, kärlek och framtidshopp mitt regnbågsarmband och den gula knappen. Vi har ett val! #bibliotekmotrasism#allaärlikamycketvärda#jagärhär

En på många sätt annorlunda bokmässa, präglad av all debatt innan och närvaron av demonstranter och förlag med annan agenda. Visst var det trevligt att möta kollegor och författare, nyttigt och bra att prata med leverantörer och förlag, men aldrig har väl bibliotekens grundläggande demokratiska uppdrag känts så viktigt. Vi har en viktig roll att spela nu och i framtiden och det ska vi ta vara på.

Roligt var det att lyssna på David Lagercrantz. Han berättade om sin resa med Lisbet Salander. Riktigt intressant. Ett annat intressant föredrag handlade om barns närvaro på nätet och hur vi vuxna kan hantera det på bästa sätt. Kan rekommendera den boken både för egen läsning och att tipsa föräldrar om.

Det bästa, vet ni vad det var? Norrskensmontern! Som en lugn och vacker oas i ett myller och kaos var den. Så mycket utbyte med kollegor från andra delar av Norrland och så många trevliga programpunkter. Våra egna, Daniel Edfeldt, Elin Olofsson, Solveig Vidarsdotter och så Bokstartsgänget. Och till sist det häftigaste, Krokoms nya läckra och funktionella bokbuss, Sveriges, eller var det Nordens, modernaste. Stort grattis till er.

Kerstin Örbo, Årebiblioteken & Regional biblioteksverksamhet