Rapport från Marskonferensen

Årebiblioteken åkte upp till ett soligt och vårlikt Umeå för att ta del av årets Marskonferens, vars tema var Så mycket bättre – Bilden av biblioteket och hur vi kommunicerar den. Två intensiva dagar fyllda med spännande, intressanta och givande föreläsningar och workshops (och fantastiskt god middag), gav oss mycket att diskutera och fundera vidare kring. Vi är supernöjda att vi åkte! Ett par saker som vi särskilt tog med oss var:

  • Att använda tjänstedesign / Design thinking som metod för att hålla bilden av biblioteket uppdaterad. Involvera användarna i utformandet av verksamheten, istället för att anta vad de vill ha eller vad de behöver. ”Lyssna på besökarna! Vad vill de? Vad har de för behov? Våga fråga och involvera dem i verksamheten!”  Folkbiblioteket i Umeå använde tjänstedesign för att bli bättre på att arbeta med digital delaktighet, och de delade med sig av sina erfarenheter.
  • Förnyad bild av biblioteket genom samarbete. Örkelljunga bibliotek utnyttjad 50 års-jubileet av Max Lundgrens böcker om Åshöjdens BK för att hitta nya samarbeten och förnya bilden av biblioteket. Tillsammans med bl a fotbollsföreningar, elever i åk 6 i kommunen, Max Lundgrens egna barn och bokförlaget, så väckte de liv i Åshöjdens BK igen och biblioteket. ”Engagera folk – gör dem delaktiga. Det är en stor chans att saker blir av om de känner ansvar.”
  • Hur vithetsnormen påverkar bilden av biblioteken. Johan Palme från Kultwatch, som är en kulturplattform för kulturverk, kulturanalys och debatt med en feministisk, klassmedveten och avkoloniserad blick, berättade om representation och om vad dagens läge innebär när det gäller inköp, policyarbete, bemötande och bilden våra besökare har av oss. Vilka samhällsgrupper får ta plats bland bibliotekspersonalen? I vårt fall i Åre så är 100 % av personalen vita. Hur påverkar det våra beslut och vårt bemötande? Är vi så PK och korrekta som vi själva tror? Kan en icke-vit känna sig representerad? I en större utsträckning, kan någon minoritet oavsett om det gäller etnicitet, sexualitet, könidentifikation eller funktionsvariation känna sig representerade hos oss – bland personal, i litteraturen vi köper in eller skyltar med, språk, policys etc? Superintressant tycker vi!

/Hanna Eskelin, Bibliotekarie, Åre kommun/Ååren tjïelte