""

Rapport från Svegs litteraturfestival

I mitten på juli var det Svegs författarfestival på Svegs hembygdsförening i Sveg. Det är mig veterligen första gången något sådant pass stort litterärt arrangemang hålls i Sveg, och jag ska ärligt erkänna att det var spännande att se om det överhuvudtaget skulle komma några besökare då författarbesök och andra kulturella arrangemang brukar vara tunnbesökta. Men jag börjar från början:

Författare Micael Lindberg (bördig från Sveg) har under två somrar 2016-17 anordnat en litteraturdag med ca 8-10 författare i Linsell, en liten by tre mil väster om Sveg, men kände att han ville ändra det konceptet samt flytta det till Sveg, huvudorten i kommunen. Han tog kontakt med mig då han hade 5-6 författare klara och undrade om detta var intressant att delta i och det går ju inte att tacka nej till ett sådant erbjudande! Micael ordnade allt med urval av författare och kontakter med dessa. Mitt uppdrag (Härjedalens bibliotek) var att ordna med plats att vara på, kringarrangemang som kunde locka dit besökare samt annonsering och affischering samt vara lite spindel i nätet.

Kontakt togs med Svegs hembygdsgård som direkt hängde på idén att ha författardagen där och de ordnade lotteri, korv- och fikaförsäljning samt det stora dragplåstret: Flötgröt! Trubaduren Stefan Ström med gästartist Gabriella Törnvall stod för pausunderhållningen. Wolfman Cruisers var på plats och bjöd på gratis åktur i raggarbil. Vi satte också upp ett ”bokbytarbord” (så även de som inte hade råd med inköp skulle kunna gå hem med en ”ny” bok!).

Att det skulle finnas någon aktivitet även för barn kändes viktigt. Min kollega Anna Westling (bibliotekspedagog på skolbiblioteket) blev eld och lågor när jag frågade om hon kunde tänka sig att ställa upp och ha barnaktiviteter på en söndag mitt i semestern. Sagt och gjort, hon var Pippi Långstrump som hade tipsrunda och fiskedamm med barnen. Som ”fisk” inköptes små pysselböcker och som pris i tipsrundan fick barnen ta ett par guldpengar ur Pippis skattkista!

Jag kontaktade även studieförbundet ABF Härjedalen för att höra om intresse fanns hos dem att delta under dagen, vilket de gärna ville, så deras bidrag blev att hjälpa till i barnområdet samt tillhandahålla medhjälpare som välkomnade och räknade besökare vid ingångarna samt delade ut programblad. Här gjordes även ett litet slag för integrationen då dessa var nysvenskar som både fick en chans att synas i samhället och interagera med besökarna. Dessutom fick vi ett välkommet bidrag till annonsering.

Apropå annonsering och annat stöd har Biblioteksverksamheten i Region JH varit till stor hjälp. Jag sökte och blev beviljad pengar från fria potten vilket räckte till digital annonsering samt en kvartssidas annons i Tidningen Härjedalen. Dessutom hjälpte de till att fixa superproffsiga affischer samt programblad till arrangemanget.

Fikabiljetter köptes in av Härjedalens bibliotek till författarna (2/pers) och övriga medhjälpare vilket var otroligt uppskattat av alla!

Varje författare hade ett scenprogram på ca 15 minuter tillsammans med Eva Ludvigsen som var dagens moderator och sista halvtimman samlades alla författare på scen för att ta emot frågor från publiken. Därefter tackades författarna med en liten gåva från Härjedalens bibliotek. Allt flöt på som planerat och det blev en underbart härlig dag i litteraturens tecken. Ca 200 vuxna och ett stort antal barn besökte Svegs litteraturfestival under dagen trots 30-gradig värme och skogsbränder som börjat härja runt omkring. Alla medverkande och arrangörer var mycket, mycket nöjda med denna dag!

Här är författarna som deltog i Svegs litteraturfestival:

Ingrid Elfsberg, Ulricehamn

Åsa Ringdahl, Östersund

Torbjörn Ohlsson, Östersund

Micael Lindberg, Sundsvall

Monica Grönlund, Malmö

Ulla Englsperger, Östersund

Birgitta Andersson-Backlund, Stockholm

Carina Aynsley, Njurunda

Lill Viljesten, Stockholm

Elisabeth Roxenstierna, Västerås

Eva Ludvigsen, Uppsala

Bosse Yman, Sveg

/Anita Persson