Rapport från temadagen om källkritik, demokrati och det digitala rummet 10/10

Utbildningsdagen började med kaffe och god macka, vilket var välkommet efter 18 mils resa. Programmet inleddes av Maria Lindholm och Linda Hedenljung från ÖstersundsPosten och Fredrik Vestberg från Radio Jämtland. De berättade hur dagens journalister arbetar med källkritik och etik etc och de visade exempel på några ”fall” som inte blev som det var tänkt.

Efter lunch var det dags för Jack Werner som troligen är mest känd för boken Creepypasta för oss inom biblioteksvärlden. Han har även Creepy-podden och är en av grundarna till Viralgranskaren, som undersöker sanningshalten bakom en del av det som florerar på Internet. På ett underhållande sätt berättade han att vi alltid skall vara kritisk till i stort sett allt och söka på allt man hittar, aldrig nöja sig med första bästa resultatet, läsa i kommentarsfälten, söka på nyckelord som eventuellt kan passa och anpassa sökningarna så mycket som möjligt. Ett mycket bra tips som Jack gav oss var att använda wayback machine för att kolla äldre utgåvor av nätsidor, prova t.ex. att gå in på din kommuns hemsida och kolla hur den såg ut förr – nostalgivarning!

Dagen avslutades med att Sol Vikström kom med tips hur vi kan arbeta vidare med att vara källkritiska.

Som helhet var dagen otroligt underhållande och mycket lärorik och tänkvärd. Förhoppningsvis har vi alla fått mera insikt och kännedom i hur media fungerar och hur vi själva alltid skall vara kritiska och ifrågasätta i stort sett allt som händer, både gällande nyhetsrapportering och i sociala medier.

Anita Persson, Härjedalens bibliotek