Samisk festival fick biblioteket att lyfta

Samiskt Informationscentrum och Östersunds bibliotek blev en lyckosam kombination under jubileumsveckan Staare2018 och biblioteket blev snabbt Staares (stans) snackis.

Samiska flaggor, en omåttligt populär selfie-automat och ett varierat utbud av aktiviteter, allt från sagostunder till jojk gjorde Östersunds bibliotek till en livlig samisk arena och en mötesplats för både länsbor och tillresta. Över 7 000 besökare kom till biblioteket under jubileumsveckan.

Projektledaren för Staare 2018, Erika Unnes, sammanförde oss med Samiskt informationscentrum i ett tidigt skede i höstas. Jag och Anna Skielta klickade direkt. Utgångsläget var att erbjuda ett program och aktiviteter som attraherar både samer och icke samer och där alla känner sig välkommen. Anna fick i princip fria händer. Ett samiskt jubileum kan inte göras utan samisk samverkan.

– När vi planerade såg vi framför oss att biblioteket skulle bli en naturlig mötesplats för Staare 2018 där folk träffas och trivs, och framför allt går med nya kunskaper därifrån, det var vårt mål. Resultatet överträffade alla våra förväntningar, säger Anna. Med sagostunder på samiska, jojk, släktforskning, bokfrukost, uppläsningar, föreläsningar, boksläpp och till och med en clown blev Östersunds bibliotek precis det.

Den 6 februari, på den samiska nationaldagen, delade Sametinget ut 1 500 flaggor och biblioteket tog emot 1 800 besökare, en mycket bra siffra för att vara en tisdag! Veckan bjöd för övrigt på mycket kärlek, färg och härlig energi.

Många har en önskan om att nå ungdomar, som är en svårflörtad målgrupp, och tack vare Sametingets ungdomsprojekt #instagiella och #MittSápmi blev det fullträff även där. Jag fick nästan nypa mig i armen när jag stod på torget i biblioteket och lyssnade på sorlet, skratten från fotoautomaten och Kevin Boines dansdänga ”Kom till Finnmark” som det flitigt dansades till. Jag ville inte att veckan skulle ta slut.

Som ni förstår befinner jag mig fortfarande i ett slags festivalrus och vi har redan börjat planera vad vi ska hitta på nästa år på den samiska nationaldagen.

Samisk kultur kan många gånger vara lite osynlig och jag tror att vi behöver påminna oss om minoritetsspråklagstiftningen och om bibliotekslagen och vad det faktiskt innebär att vara en samisk förvaltningskommun – som Östersund är.

Nu ska vi på biblioteket fortsätta rida på den här vågen och fortsätta att rikta ljuset på de samiska språken och på samisk litteratur. Vi fick fina kontakter inom Bágo, den samiska skribent- och författarföreningen som fanns på plats under jubileumsveckan och förhoppningsvis kan vi fylla på det samiska rummet med nyutgiven litteratur. Den som vill ha boktips på det som redan finns kan kolla in alla böcker som vi pratade om under bokfrukosten, på ostersundsbibliotek.se.

Jubileumsåret Staare 2018 pågår hela året och vi har mer saker på gång. En ny extrainsatt föreläsning om sockenlappar väntar den 12 mars, eftersom intresset för det ämnet var så stort. Senare i vår gästar författaren Mikael Niemi biblioteket för att prata om sin bok Koka björn och i höst gör vi ett nytt försök att bjuda in författaren Ann-Hélen Laestadius. Vi planerar för fullt för att kunna erbjuda sagostunder på samiska eftersom det är ytterst viktigt för barn att ha tillgång till sitt eget språk.

/Catharina Andersson, Östersunds bibliotek. Foto: Göran Strand