""

Seriedagen – en rapport

WOW! Vilken dag. Fullmatad. Alida och Johanna inledde personligt (Alida hade t o m tapetserat med Modesty Blaise som ung) och höll sedan med varsam hand i programpunkterna. Serietecknaren Johan Wanloo inledde med att ta oss ur villfarelsen att Bamse skulle vara gullig…snarare grövsta actionserien (åtminstone tidigare). Men att för mycket fel sorts fiktion skulle vara skadligt menade han att han själv var ett bevis på att det inte är så. Han blev själv kreativ av att läsa serier som barn. ”Man kan aldrig Konsumera för mycket kultur”. ”Serier är kulturvärldens arbetarklass” menar Wanloo. Numera ritar Wanloo digitalt ”som en fjäder på ett glas”. Han berättade också att han ofta får frågan vara får du allt ifrån: ”Jag får aldrig allt”.

Vidare till Maria Lindgren, bibliotekarie från Umeå stadsbibliotek, ”Att jobba med serier på bibliotek”. Serier är fortfarande styvmoderligt behandlade men vi är på väg bort från stämpeln skräpkultur menar Maria. Flera förlag satsar på kvalitétsserier t ex Rabén och Sjögren. Dessutom ökar crossover böcker som ”Handbok för superhjältar” och PAX serien. Umeå har en imponerade samling på 5500 volymer i tråg uppdelade på yngre, mellanåldern, ungdomar och vuxna det sk. Serieteket. Många besökare läser på plats! Serieteket erbjuder också bl.a. workshops som uppmuntrar det egna skapandet.

Efter lunch förde Alida och Johanna en dialog om attityder gentemot serier. Fördomar och myter som har tagits/behöver tas kål på! Sen gjorde Alida en gemesamläsning med alla oss av ”Siri och vikingarna” för att visa på seriers komplexitet att t ex vi behöver använda både höger och vänster hjärnhalva vid analys. Vi gick från anslag/presentation till fördjupning i tolkningen.

Avslutande föreläsare var Melinda Galaczy och Helga Boström från Ås skola. De är två hängivna och oerhört inspirerande lärare som jobbar med serier. Deras hemsida tillhandahåller bl.a. handledningar hur även vi som bibliotekspersonal kan jobba med serier kanske i samarbete med lärarna.

De ”gemensamläste” också ett antal serier för oss för att visa på kraften i att läsa och prata om det lästa/sedda; ”Walking dead”, ”Lou” av Julien Neel och ”Jannah” som är en parafras på ”Utvandrarna”.

Och detta är bara början på en satsning om serier i länet! Som en dröm som blir verklighet som Alida och Johanna så fint avslutade.

/Helena Broms, Regionbiblioteket