Staare 2018 på Östersunds bibliotek

År 2018 är utropat till ett samiskt jubileumsår. Då är det 100 år sedan det första samiska landsmötet hölls på den svenska sidan av Sápmi, ett möte som skedde i Staare/Östersund. Firandet startar med en hejdundrande festivalvecka 5–11 februari.

Under festivalveckan flyttar Samiskt informationscentrum, SIC, in på Östersunds bibliotek och erbjuder tillsammans med biblioteket och Sametinget ett brett program med allt från sagostunder, clowner och jojkworkshops till föreläsningar, släktforskning och utställningar. Till mångas glädje kommer författaren Ann-Helén Laestadius.

– Det har gått tio år sedan Ann-Helén Laestadius vann barnbokstävlingen ”Att vara ung same i dag”, som utlystes av Samiskt informationscentrum. Vi tycker att det är extra roligt att Ann-Helén kommer till Staare 2018 för att berätta om sin författarkarriär som tog fart med just SMS från Soppero, säger Anna Skielta, informatör på Samiskt informationscentrum.

Ann-Helén ska berätta om ”Tio över ett”, för vilken hon fick Augustpriset 2016 i kategorin bästa barn- och ungdomsbok. I mars släpper Ann-Helén sin nästa bok, ”Bara dra” som handlar om Johannes om bor i Övre Soppero. Ann-Helén har lovat att avslöja mer om sin nya bok när hon kommer den 8 februari.

På torget i biblioteket händer det en massa roliga saker under Staareveckan. Det blev nyligen klart att den samiska skribent- och författarföreningen Bágo kommer. På torget kommer även Instagramprojektet Mitt Sápmi att synas. På stafettkontot @mittsapmi postar samiska ungdomar bilder från sin vardag och podden tar upp det som är aktuellt för det samiska samhället.

– Från bibliotekets sida ser vi fram emot att arbeta med Staare 2018 och att fortsätta planera veckan tillsammans med SIC. Vi ser extra mycket fram emot att lägga grunden till ett långsiktigt samarbete för att bli bättre på att lyfta och synliggöra samisk kultur, säger Catharina Andersson, programsamordnare på Östersunds bibliotek. Vi hoppas att biblioteket blir mötesplatsen där alla kan träffas, inspireras och lära sig mer.

Håll utkik på Östersunds bibliotekets Facebooksida där färdiga evenemang läggs ut. På bibliotekets nya webbplats som publiceras 13 december går det också att läsa om allt som är på gång.

Samiskt informationscentrums uppdrag är att öka människors kunskaper om samer och samisk kultur.  SIC är en del av myndigheten Sametinget och placerat i Östersund.

www.samer.se
www.staare2018.se

/Catharina Andersson, Östersunds bibliotek och Anna Skielta, Samiskt informationscentrum