""

Yukiko Duke

Månadens läsare december 2017 – Yukiko Duke

Vem är Yukiko Duke?
Yukiko Duke är journalist och programledare, nyligen aktuell i samband med Bokens dag i Östersund, då hon ledde ett fint samtal med Lars Lerin. Yukiko är redaktör för Vi läser och sedan 2015 även konstnärlig ledare för den internationella litteraturfestivalen Stockholm Literature. Gå gärna in på hennes egen Youtubekanal där hon ger massor av fina lästips. Se länk nedan:
Yukiko Duke på YouTube

Vad läser du just nu?
Jag har precis läst om psykologen Jenny Jägerfelds Augustvinnare Här ligger jag och blöder, inför en intervju med Jenny. Vilken fantastisk bok det är! Jenny Jägerfeld är ett unikum i svensk litteratur för ungdomar. I vår debuterar hon även som vuxenförfattare, det ska bli roligt att läsa den romanen! Härnäst ska jag sätta tänderna i Salome Alexandra av Lars Andersson, en fin författare som jag tycker är underskattad i Sverige.

Bästa läsning enligt dig?
En bok som både har ett genomarbetat språk och en god berättelse – det kan vara en fackbok eller en skönlitterär bok. Ett exempel är Svetlana Aleksievitjs fantastiska litterära reportageserie om det moderna Ryssland. Fantastisk.

När besökte du senast ett bibliotek? 
Jag bor på bibliotek! Jag besöker mitt närmaste bibliotek, Medborgarplatsens bibliotek i Stockholm, åtminstone en gång i veckan. Men idag ska jag göra något alldeles speciellt: jag ska åka till Kiruna och få följa med det mobila biblioteket (läs ”bokbussen”!) till Övre Soppero. Det ska bli ett reportage om bokbussarna i Vi Läser, tidningen där jag är redaktör, så småningom.